În țările europene incidența infarctului miocardic variază de la 90 la 312 per 100.000 de persoane pe an. Mortalitatea în timpul spitalizării a pacienților cu infarct miocardic cu supradenivelare de segment ST (STEMI) în țările europene variază între 4 și 12%, în timp ce mortalitatea la 1 an în cazul pacienților diagnosticați cu STEMI și tratați cu angioplastie este de aproximativ 10%.
Simptomele infarctului miocardic acut
Tabloul clinic al persoanelor cu infarct miocardic acut este alcătuit din următoarele manifestări:
- Angina pectorala (durerea in piept resimțită sub forma de apăsare, strângere sau înțepătura) care poate iradia in omoplat, submandibular sau in brațul stâng; in anumite situații infarctul poate fi însoțit de durere in epigastru fapt ce îngreunează stabilirea diagnosticului precoce;
- Dispnee (lipsa de aer);
- Simptome digestive-greață, vărsături;
- Transpirații, paloare tegumentara;
- Anxietate;
- Tulburări ale ritmului cardiac;
- Stare de amețeală, sincopa (pierderea conștientei).
Intensitatea manifestărilor specifice infarctului miocardic acut diferă de la o persoana la alta, astfel ca in anumite situații pacienții pot resimțiți disconfort minim la nivel toracic similar indigestiei. Durerea toracica este întâlnită în egala măsura la bărbați și femei, însă persoanele de sex feminin asociază mai frecvent durere cardiaca cu iradiere interscapulară, submandibular, dispnee si stare de amețeală.
Complicațiile care pot apărea in urma unui infarct miocardic acut se datorează leziunilor țesutului cardiac si sunt reprezentate de insuficienta cardiaca, șoc cardiogen asociat cu edem pulmonar acut, ruptura cardiaca si aritmii severe amenințătoare de viață care pot duce la stop cardiac.
Average Rating