SARS-COV2 poate duce la destabilizarea și ruperea unei plăci ateromatoase coronariene până atunci stabile

SARS-COV2 poate duce la destabilizarea și ruperea unei plăci ateromatoase coronariene până atunci stabile

Read Time:1 Minute, 9 Second

Ca urmare a multiplelor studii medicale efectuate pe perioada acestor ani, s-a dovedit că procesul inflamator determinat de infecția cu SARS-COV2 poate duce la apariția unei injurii miocardice ce are ca și rezultat dezvoltarea unui sindrom coronarian acut. Acest răspuns inflamator este dat de către  furtuna de citokine din infecțiile COVID severe.

Astfel, evaluarea riscului de a dezvolta un sindrom coronarian acut  este crucială la pacienții cu factori de risc cardiovasculari prezenți (hipertensiune arterială, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul si istoricul familial de boli cardiovasculare) care se prezintă cu COVID-19, deoarece această infecție prin intermediul răspunsului inflamator pe care îl declansează în organism poate duce la destabilizarea și ruperea unei plăci ateromatoase coronariene până atunci stabile.

În acest context, tehnicile imagistice neinvazive  joacă un rol valoros în accelerarea procesului de identificare a pacienților cu risc de a dezvolta un infarct miocardic acut.

La momentul actual, progresul tehnologic a dus la un enorm potențial de evaluare a arterelor coronariene, noile echipamente de Angio CT coronarian fiind caracterizate de o rezoluție spațială și  temporală foarte înaltă.

Angiografia CT coronariană este una din metodele neinvazive de elecție în procesul de evaluare a riscului de a dezvolta un sindrom cornarian acut.

Identificarea pacienților vulnerabili este extrem de importantă deoarece  infarctul miocardic cu prezentare tardivă duce la insuficiență cardiacă cronică și moarte subită cardiacă, determinând o creștere a morbidității și mortalității precoce și tardive.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *