Ca urmare a multiplelor studii medicale efectuate pe perioada acestor ani, s-a dovedit că procesul inflamator determinat de infecția cu SARS-COV2 poate duce la apariția unei injurii miocardice ce are ca și rezultat dezvoltarea unui sindrom coronarian acut. Acest răspuns inflamator este dat de către furtuna de citokine din infecțiile COVID severe.
Astfel, evaluarea riscului de a dezvolta un sindrom coronarian acut este crucială la pacienții cu factori de risc cardiovasculari prezenți (hipertensiune arterială, obezitatea, diabetul zaharat, fumatul si istoricul familial de boli cardiovasculare) care se prezintă cu COVID-19, deoarece această infecție prin intermediul răspunsului inflamator pe care îl declansează în organism poate duce la destabilizarea și ruperea unei plăci ateromatoase coronariene până atunci stabile.
În acest context, tehnicile imagistice neinvazive joacă un rol valoros în accelerarea procesului de identificare a pacienților cu risc de a dezvolta un infarct miocardic acut.
La momentul actual, progresul tehnologic a dus la un enorm potențial de evaluare a arterelor coronariene, noile echipamente de Angio CT coronarian fiind caracterizate de o rezoluție spațială și temporală foarte înaltă.
Angiografia CT coronariană este una din metodele neinvazive de elecție în procesul de evaluare a riscului de a dezvolta un sindrom cornarian acut.
Identificarea pacienților vulnerabili este extrem de importantă deoarece infarctul miocardic cu prezentare tardivă duce la insuficiență cardiacă cronică și moarte subită cardiacă, determinând o creștere a morbidității și mortalității precoce și tardive.
Average Rating