Abordarea diagnostică a bolilor cardiace și coronariene sa schimbat rapid odată cu apariția și implementarea noilor tehnici radiologice. Angiografia coronariană tomografică computerizată (CCTA) este o tehnică neinvazivă care permite vizualizarea anatomică directă a stenozelor coronariene determinate de procesul de ateroscleroza de la acest nivel.
Placa vulnerabilă coronariană, cunoscută și sub denumirea de fibroaterom cu capac subțire, este caracterizată patologic printr-un capac fibros subțire și miez necrotic mare, asociată cu calcificări punctiforme și remodelare pozitivă. Ruptura plăcii vulnerabile este considerată cauza principală a sindromului coronarian acut. Studii anterioare efectuate confirmă că fibroateromul cu capac subțire este un predictor independent pentru evenimentele cardiace adverse majore.
Angio CT-ul coronarian este o modalitate imagistică de elecție folosit în identificarea plăcilor vulnerabile, cu sensibilitate ridicată și valoare predictivă negativă înaltă pentru a exclude în siguranță sindromul coronarian acut. De asemenea efecturarea unui AngioCT coronarian este util din punct de vedere clinic pentru caracterizarea caracteristicilor plăcii cu risc ridicat cum ar fi semnul Napkin ring, placa cu atenuare scăzută și calcificările punctiforme. S-a constatat că aceste caracteristici cu risc ridicat de vulnerabilitate a plăcilor coronariene sunt asociate cu rezultate clinice nefavorabile.
Astfel, analiza cuantificării absolute a plăcii a fost raportată a fi benefică pentru îmbunătățirea stratificării riscului și urmărirea dinamică a tratamentului medical la pacienți cu suspiciune de sindrom coronarian acut. Odată cu dezvoltarea tehnicilor de scanare CT, această investigație non-invazivă oferă o rezoluție spațială și temporală ridicată asupra caracteristicilor de vulnerabilitate a păcilor de la nivel coronarian.
În acest scop, Angio CT coronarian este un instrument util pentru a diferenția pacienți cu risc mare de a dezvolta un sindrom cornarian acut la care se recomandă de urgență efectuarea unei coronarografii în vederea revascularizări, de pacienti care prezintă risc scazut de a avea un sindrom coronarian acut.
Astfel efectuarea unui Angio CT coronarian la pacienții ce prezintă durere precordială asociată cu dispnee și fatigabilitate a devenit o investigație esențială în practica medicală de zi cu zi, ce ar trebui efectuată cât mai repede, pentru a putea stabili cu exactitate tratamentul cel mai potrivit pentru pacientul cardiac.
Average Rating