Rolul CT-ului coronarian în evaluarea pacienților

Rolul CT-ului coronarian în evaluarea pacienților

Read Time:1 Minute, 3 Second

Examinarea Angio CT coronarian, cunoscută și sub numele de angiocoronarografie CT este o investigație imagistică non-invazivă, ieftina, rapida, care pune în evidență arterele coronare si care nu necesita spitalizare

Angiocoronarografia CT este indicată la pacienții asimptomatici cu risc mic si  mediu cardiovascular,  la pacienții cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent, bărbaților si femeilor cu vârsta peste 40 ani,  persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene, fumătorilor, persoanelor cu diabet zaharat, persoanelor hipertensive sau  sedentare.

Fiind o investigație de diagnostic, prin Angio CT coronarian se evidențiază plăcile de aterom de la nivelul arterelor coronare, tipul de placi (moi, calcificate, mixte), precum și efectul acestora asupra lumenului circulant (stenoze, ocluzii).

Un alt avantaj al coronarografiei CT constă în faptul că poate aprecia prezența și extensia aterosclerozei coronariene, reprezentând o metodă eficientă de diagnostic precoce pe baza căreia se poate institui un tratament preventiv.

Pacienții cu un risc ridicat de boală coronariană și simptome tipice ar putea fi supuși angiografiei coronariene standard în loc de coronarografiei CT, deoarece este mai probabil să aibă nevoie de tratament.

De asemenea, angiografia coronariana CT poate fi dificil de citit dacă există multe zone de placă veche, calcificată (întărită), lucru mai des întâlnit în cazul pacienților mai în vârstă.

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
100 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *