Ținta de LDL-colesterol trebuie determinată individual

Ținta de LDL-colesterol trebuie determinată individual

Read Time:1 Minute, 46 Second

Ținta de LDL-colesterol trebuie determinată individual, în funcție de clasa de risc cardiovascular a fiecărui pacient, astfel încât riscul de evenimente cardiovasculare majore să fie menținut la cel mai scăzut nivel. Atingerea țintelor terapeutice este extrem de importantă, atât în prevenția primară, cât și în cea secundară, iar la îndemână ne stau o serie de instrumente, de la clasica modificare a stilului de viață și a celui alimentar până la terapia medicamentoasa hipolipemiantă care se poate realiza prin administrare de statine, ezetimib sau inhibitorii de PCSK9.

Astfel, riscul cardiovascular ischemic se clasifică în patru mari clase –  risc scăzut, moderat, înalt, respectiv foarte înalt, iar în funcție de această clasă se adoptă medicația specifică pentru reducerea riscului cardiovascular până la atingerea nivelului țintă. Dacă pentru pacienții cu risc scăzut ținta terapeutică a LDL-colesterolului este < 116 mg/ dl, modificarea stilului de viață este suficient, dar începând cu riscul cardiovascular moderat, modificarea stilului de viață nu este suficientă. Ținta LDL-colesterolului pentru pacienții cu risc moderat este mai mică comparativ cu cei cu risc scăzut, aceasta fiind < 100 mg/ dl. În general, adăugarea unei doze de statine în doza maximă tolerată este suficientă pentru atingerea acestei ținte.

Persoanele cu risc ridicat sunt acele persoane care prezintă un nivel seric crescut al colesterolului total (de obicei peste 310 mg/ dl), respectiv cel LDL-colesterolului peste 190 mg/ dl, dar care asociază și valori tensionale ridicate, sunt diabetici sau prezintă boală renală cronică moderată. În acest caz, pentru reducerea riscului cardiovascular sunt necesare măsuri terapeutice mai intense, care să reducă nivelul LDL colesterolului pana la minim 70 mg/ dl. Ca și opțiuni terapeutice, pentru pacienții naivi la statină, terapia medicamentoasă hipolipemiantă se bazează pe administrarea unei statine în doză maximă tolerată sau în cazul intoleranței medicamentoase la această modalitate terapeutică, se poate administra Ezetimib. Asocierea celor două substanțe medicamentoase utile în ajustarea nivelului seric al colesterolului seric și a fracțiunilor sale se poate face în special la pacienții care se aflau pe tratament medicamentos cu statină și la care cu toate acestea nu s-a putut atinge ținta terapeutică specifică acestei clase de risc.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *