Angiotomografia computerizată cardiacă a devenit o piatră de temelie în diagnosticul bolilor cardiovasculare la momentul actual, în principal mulțumită neinvazivității, dar si datorită fiabilității și siguranței demonstrate în numeroase studii clinice. Deși este utilizată de cele mai multe ori pentru diagnosticul bolii ischemice și vizualizarea plăcilor aterosclerotice intracoronariene, angiotomografia computerizată cardiacă oferă detalii și despre anatomia și morfologia inimii. În acest sens este de importanță incontestabilă imagistica angioCT în planificarea intervenției de ablație a venelor pulmonare la pacienții cu fibrilație atrială pentru determinarea cu precizie a anatomiei venelor pulmonare, dimensiunea și volumul atriului stâng și drept, precum și determinarea volumul țesutului adipos epicardic, respectiv scorului de calciu coronarian. În plus, fiind aplicată o metodă de control al ritmului este obligatoriu obținerea dovezii imagistice a absenței tombozei intracavitare cardiace.
În ultimii ani, intervențiile de ablație bazate pe anatomie și electrofiziologie care țintesc factorii declanșatori din venele pulmonare au devenit cele mai utilizate strategii de tratament. În cazul ablației prin radiofrecvență imagistica CT reconstruită tridimensional este integrată în sistemul de cartografiere atrială alături de sistemul de cartografiere eletrofiziologică. În cazul crioablației, pe reconstrucția imagistică atrială prin tomografie computerizată se bazează masurătorile venelor pulmonare, pentru utilizarea baloanelor adecvate de crioablație, precum și pentru vizualizarea anatomiei și dispunerea venelor. De asemenea în majoritatea studiilor care investighează factorii cu rol predictiv pentru recurența fibrilației atriale, este utilizată imagistica CT și integrarea acesteia în sisteme de radiomică.
Putem spune că angio-CT cardiac reprezintă metoda imagistică esențială la pacienții cu fibrilație atrială, fiind o investigație fundamentală pentru ghidarea planului terapeutic optim și stratificarea riscului de complicații precum și de recurență după izolarea venelor pulmonare prin ablație. Determinarea cu acuratețe a unor parametri și formarea un model predictiv ar putea îmbunătăți selecția pacienților pentru aplicarea procedurii complexe de abație, respectiv evitarea expunerii pacienților la intervenții costisitoare sau inutile cu posibile complicații.
Average Rating