RMN in diagnosticul de miocardita

RMN in diagnosticul de miocardita

Read Time:2 Minute, 37 Second

În ultimii ani, rezonanța magnetică nucleară (RMN) a devenit investigația de elecție în diagnosticul de miocardită pentru pacienții cu dovezi pentru leziune miocardică acută neischemică.

Ce este RMN?

Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură minim invazivă, de înaltă performanţă, atraumatică şi neiradiantă de diagnostic imagistic.

RMN-ul cardiac este o procedură imagistică prin care medicul vizualizează în profunzime componentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor şi valvelor, fără ca pacientul să fie nevoit să treacă prin cateterism cardiac. Investigația nu utilizează radiaţii, astfel încât este ideal pentru pacienții care necesită repetarea acesteia, precum cei cu probleme cardiace congenitale.

Cum funcționează:

Investigația RMN foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţă pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Un beneficiu pe care investigația RMN ni-l oferă este posibilitatea că într-o singură investigație să observăm atât hemodinamica și morfologia, dar și funcția și caracterul leziunilor.

Un alt beneficiu pe care ni-l oferă această investigație este posibilitatea de a obține imagini în mișcare în timp real cu frecvență înaltă și scanarea volumetrică. Aceste date despre funcția inimii, interpretate correct, ne ajută în multe patologii, mai ales în cazul miocarditei.

Poate evidenția cu precizie prezența inflamației precum și funcția cordului. RMN-ul cardiac permite localizarea edemului de la nivelul miocardului, a implicării pericardului și furnizarea de date prognostice.

Este un diagnostic foarte concret și extrem de precis, care imită rezultatul obținut în urma biopsiei. Din punct de vedere clinic, acest lucru influențează decizia de efectuare a biopsiei miocardice și a indicatiei pentru terapia cu corticosteroizi.

Rezonanța magnetică nucleară diagnostichează miocardita la aproximativ 30% dintre pacienții care prezintă dureri precordiale, nivelul troponinei crescut și artere coronare normale. Această investigație, pe termen lung, are implicații terapeutice importante.

Cât durează achiziția de imagini în cadrul RMN-ul cardiac?

Fiind o investigație laborioasă care are nevoie de cooperare din partea pacientului pentru ca imaginile să iasă clare și lipsite de artefacte, durata de timp necesară pentru efectuarea unei astfel de investigațîi este mai mai lungă, ajungând până la 60 de minute. Durata este, de asemenea, determinată și de cât de cooperant este pacientul, iar dacă unele secvențe nu vor fi suficient de clare acestea se vor repeta. Pentru că inima nu poate fi oprită, achiziția imaginilor se va face atunci când pacientul menține o apnee de 15-20 de secunde, perioada de timp în care bătăile inimii vor încetini.

Rezonanța magnetică nucleară poate implica un disconfort pentru pacient în ceea ce priveşte zgomotul aparatului în funcţionare – un aspect normal în această procedură, dar și în ceea ce privește spațiul mic în care este introdus pacientul. Se poate solicita oprirea procedurii în orice moment al desfășurării ei, printr-o simplă strângere de pompă.

Care este tratamentul?

La majoritatea pacienților tratamentul miocarditei nu este necesar, aceasta ameliorându-se complet până la vindecare. Tratamentul se referă la modul de viață, recomandându-se repausul la pat, dietă hiposodată și medicamente simptomatice la nevoie.

Activitatea sportivă practicată într-un episod de miocardită virală poate duce la moarte subită, de aceea pacienții trebuie să evite activitățile fizice care îi suprasolicită, până la 6 luni.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *