Infecția cu coronavirus (COVID-19) este o boală recent apărută ce cauzează un sindrom respirator acut sever. COVID-19 este o pandemie globală, deoarece în total 205 țări au fost afectate de boală în întreaga lume. Această afecțiune a dus la 6.57 milioane de decese la nivel mondial, iar pe teritoruiul Romaniei s-au înregistrat în total 67.120 de decese datorate infecției cu virusul SARS-COV2.
La finalul anului 2019 întreaga omenire privea cu teamă în timp ce noua infecție cu SARS-COV2 se răspândea tot mai repede si afecta oameni de toate vârstele si rasele. La acel moment lumea medicală se confrunta cu o nouă provocare în ceea ce privește înțelegerea mecanismelor care stau la baza afectării sănătății umane. Înca de la apariția primelor cazuri de COVID 19 oameni de știință din domeniul medical au depus eforturi continue în încercarea de a înțelege ce pacienți sunt mai expuși riscului de a fi infectați cu virusul SARS-COV2, dar și care sunt urmăriile cele mai frecvente și grave care pot afecta calitatea vieții unui pacient care a trecut prin boală. Relația complicată dintre infecția virala cu SARS-CoV-2 și sistemul cardiovascular este un subiect de pandemie studiat pe larg.
Astfel, după efectuarea unor studii de cercetare, s-a ajuns la concluzia, unanim acceptată, că pacientul cardiac prezintă populația cu riscul cel mai mare de a dezvolta o formă severă de COVID 19 și totodată de a avea cel mai frecvent complicații în perioada imediat post COVID. Pacienții cunoscuți cu afecțiuni cardiovasculare prezintă o serie de complicații printre care se numără miocardita, aritmiile, șocul cardiogen, trombembolism pulmonar, sindroame coronariene acute și tromboze venoase profunde.
Average Rating