Dintre aritmiile cardiace fibrilația atrială (FA) este cea mai frecventă aritmie. Datele din studiile epidemiologice ample au demonstrat clar că fibrilația atrială este asociată cu o creștere a mortalității și morbidității. Fibrilația atrială este cea mai frecventă formă de aritmie în cazul bolilor cardiace ischemice, în special după infarctul miocardic acut. În acest cadru clinic, apariția fibrilației atriale are o importanță deosebită, deoarece frecvența cardiacă rapidă și neregulată provoacă deteriorarea circulației coronariene și a contractilității inimii, agravând astfel starea pacientului.
În ultimul deceniu, metodele imagistice în determinarea țesutului fibros atrial folosind RMC au avut un rol semnificativ în managementul fibrilației atriale. Utilitatea include localizarea și determinarea extinderii fibrozei atriale, precum și determinarea corectă a formei, dimensiunii și contractilitatea atriilor cardiace.
Studiile clinice au demonstrat o corelație importantă între fibrilație și fibroză atrială. În examinările histologice, prezența FA este asociată cu fibroză atrială variabilă în ambele atrii. FA declanșează o transformare electrică și structurală, care poate duce în cele din urmă la distrugerea miocardică și depunerea de colagen, conducând astfel la apaiția țesutului cicatriceal.
RMC reprezintă standardul de aur dintre metodele de diagnostic neinvaziv în urmărirea pe termen lung a pacienților cu cardiopatie ischemică. În viitor RMC va fi o metodă imagistică indispensabilă pentru evaluarea bolilor cardiace ischemice, pentru ghidarea planului terapeutic optim și pentru stratificarea riscului pe termen lung la pacienții cu angină pectorală sau infarct miocardic, datorită capacității sale de a oferi imagini de înaltă definiție ale caracteristicilor anatomice și funcționale al cordului în timp real, fără expunere la radiații ionizante.
Average Rating