În primul rând cu ajutorul Computer Tomografiei 128 Slice avem posibilitatea de a achiziționa imagini într-un timp extrem de scurt (durata unui apnee) în urma căruia în prima etapă determinăm scorul calcic. Acest scor, denumit si scor Agatston este markerul indirect de afectare aterosclerotică, calcificările intraluminale fiind un semn precoce pentru apariția bolii coronariene ischemice.
Prin urmare, acest scor ne oferă posibilitatea de a stratifica pacienții în diferite grupuri de risc. Un scor de calciu între 1-10 se asociază cu risc cardiovascular minim, iar scorul fiind între 11-100 se asociază cu un risc mic.
Riscul evenimentelor cardiovasculare pentru următorii 2-10 ani este considerat intermediar la un scor de calciu între 101-400, iar un scor de calciu peste 400 stratifică pacientul intr-o categorie de risc înaltă, cu afectare aterosclerotică severă.
Este important de menționat faptul că un scor de calciu cu valoare 0, nu exclude prezența bolii coronariene în special la pacienții tineri, la care putem intâlni plăci de aterom ‘’moi’’ necalcificate, cu risc înalt de producere a unui eveniment cardiovascular fatal.
Analiza plăcilor intracoronariene capătă semnificație în acest sens, și astfel evaluarea compoziției plăcilor de aterom devine obiectivul principal pentru cuantificarea severității acestei boli.
Average Rating