Ce este de fapt angio-CT coronarian de cord?
Angio-computer tomografia de cord sau angio-CT de cord, reprezintă o investigație imagistică non-invazivă de ultimă generație care combină tehnologia clasică a tomografiei computerizate cu cea a angiografiei convenționale pentru a obține imagini detaliate despre patul vascular coronarian. Prin injectarea substanței de contrast intravenos se pot achiziționa imagini pentru a diagnostica ocluzia, îngustarea semnificativă sau nesemnificativă a unei artere coronariene la nivelul cordului oferind asftel posibilitatea medicului investigator cardiolog de a stabili riscul producerii unui sindrom coronarian acut (SCA) sau chiar infarct miocardic acut în viitor, respectiv oferă posibilitatea de a ghida atât necesitatea efectuării unor investigații suplimentare cât și tratamentul medicamentos asociat. Totodată sunt furnizate informații importante despre anatomia cordului, despre eventuale anomalii congenitale organice, anevrisme, tumori, malformații vasculare sau chiar tromboza intracavitară care nu se pot vizualiza prin metode imagistice convenționale. Nu în ultimul rând, este metoda imagistică de elecție pentru evaluarea preoperatorie a valvulopatiilor, dar și înaintea procedurii de ablație de fibrilație atrială datorită posibilității de efectuare a reconstrucției 3D a cordului.
Cum putem evalua riscul ischemic al unui pacient prin efectuare angio-CT cord?
După cum știm boala coronariană ischemică este datorat unui proces aterosclerotic localizat la nivelul peretelui arterial cu îngustarea progresivă a lumenului avănd ca și consecință aportul nutrițional inadecvat la nivelul miocardului. Identificarea precoce a plăcilor aterosclerotice cu risc crescut de producere a unui eveniment cardiovascular acut reprezintă obiectivul principal al imagisticii avansate prin angio-CT coronarian. Prin achiziția corectă a imaginilor angio-CT cu substanță de contrast putem evalua nu numai gradul de stenoză intraluminală ci și caracteristicile plăcilor de aterom, prin prezența caracterelor de vulnerabilitate care permit evaluarea progresiei bolii coronariene aterosclerotice precum și stratificarea riscului ischemic individual.
La ce categorie de pacienți este indicat efectuarea angio-CT de cord?
Efectuarea acestei investigații imagistice este indicat la toți pacienți a căror rezultate la test de efort sunt neconcludente sau neclare și cu suspiciune de boală coronariană ischemică, de asemenea la pacienți care prezintă simptomatologie anginoasă, cu examene de laborator și ECG normale, respectiv la evaluarea grefelor de bypass coronarian. Este recomandat efectuarea angio-CT cord la toți pacienți cu durere toracică atipică, cu etiologie neprecizată. Este important de menționat și rolul de screening a acestei metode imagistice, recomandat în mod special la pacienți a căror rude de grad I a fost diagnosticat cu boala coronariană ischemică, a suferit infarct miocardic în antecedente sau moarte subită cardiacă.
De ce este importantă analiza plăcilor coronariene?
În primul rând cu ajutorul Computer Tomografiei 128 Slice avem posibilitatea de a achiziționa imagini într-un timp extrem de scurt (durata unui apnee) în urma căruia în prima etapă determinăm scorul calcic. Acest scor, denumit si scor Agatston este markerul indirect de afectare aterosclerotică, calcificările intraluminale fiind un semn precoce pentru apariția bolii coronariene ischemice. Prin urmare acest scor ne oferă posibilitatea de a stratifica pacienții în diferite grupuri de risc. Un scor de calciu între 1-10 se asociază cu risc cardiovascular minim, iar scorul fiind între 11-100 se asociază cu un risc mic. Riscul evenimentelor cardiovasculare pentru următorii 2-10 ani este considerat intermediar la un scor de calciu între 101-400, iar un scor de calciu peste 400 stratifică pacientul intr-o categorie de risc înaltă, cu afectare aterosclerotică severă. Este important de menționat faptul că un scor de calciu cu valoare 0, nu exclude prezența bolii coronariene în special la pacienții tineri, la care putem intâlni plăci de aterom ‘’moi’’ necalcificate, cu risc înalt de producere a unui eveniment cardiovascular fatal. Analiza plăcilor intracoronariene capătă semnificație în acest sens, și astfel evaluarea compoziției plăcilor de aterom devine obiectivul principal pentru cuantificarea severității acestei boli.
În ce constă analiza plăcilor coronariene?
Prin analiza calitativă a plăcilor coronariene există câteva caracteristici importante, așa numite ‘’caractere de vulnerabilitate’’, care atrag atenția investigatorului în ceea ce privește severitatea plăcilor coronariene, aceste fiind elemente de alarmă care reprezintă un risc crescut pentru un sindrom coronarian acut într-un termen scurt de timp cu progresie rapidă a stenozei. Markerii cele mai importanți sunt calcificările punctiforme, remodelarea pozitivă, gradul de atenuare scăzut al substanței de contrast, respectiv semnul ‘’napkin-ring’’. Aceste elemente vizibile computer tomografic cu imagine de 128-slice – mult investigate și în literatura de specialitate – au semnificație predictivă cu clasificare imediată a pacienților la risc înalt, cu ghidarea conduitei terapeutice ulterioare. Totodată, prin analiza cantitativă a plăcii de aterom, se evaluează compoziția acestora, aria, volumul, respectiv caracteristicile texturale – parametri deosebit de importante pentru caracterizarea plăcilor și în mod indirect, pentru a îmbunătățirea puterii de prognostic a acestei metode imagistice.
Care sunt perspectivele folosind această metodă imagistică?
Avănd în vedere prevalența înaltă a bolilor cardiovasculare care reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, în special sindroamele coronariene acute sunt responsabili pentru aproximativ o treime din decesele pacienților cu vârsta de peste 35 de ani, scopul principal este în continuare identificarea cât mai precoce a acestor pacienți vulnerabili, predispuși la dezvoltarea unui sindrom coronarian acut. Se află în continuă dezvoltare noi tehnici imagistice de diagnostic și tratament al plăcilor vulnerabile însă nu a fost perfecționat nici unul până în prezent. Detectarea și cuantificarea plăcilor vulnerabile și a pacienților vulnerabili aflați la risc de a dezvolta un sindrom coronarian acut folosind imagistica CT reprezintă unul dintre principalele arie de interes comun atât în domeniul cardiologiei, a imagisticii cât și în domeniul științelor tehnologice. Prin integrarea unui panel complex de informații referitoare la caracteristicile CT ale plăcilor coronariene , atât prin analiza calitativă, cât și cantitativă se procesează informațiile într-o platformă avansată bazată pe tehnici de inteligență artificială. Prin metoda algoritmurilor de tip ‘’machine learning’’ care este un teritoriu mult dezvoltat în științele tehnologice, există posibilitatea de procesa informațiile și a implementa o strategie nouă, mai eficientă pentru screening-ul pacienților aflați la risc. Așadar, implementarea inteligenței artificiale în imagistica medicală și în mod indirect în practica medicală de zi de zi, are rol de a facilita deciziile terapeutice, ameliorarea stratificării riscului cardiovascular, iar predicția rezultatelor se realizează într-un mod mai obiectiv și reproductibil, cu imbunătățirea preciziei diagnostice.
Average Rating