Miocardita este o inflamație a miocardului (mușchiului inimii) care reprezintă componenta principală a peretelui cardiac. Inflamația miocardului poate scădea capacitatea inimii de a pompa sânge și poate cauza ritm cardiac rapid (tahicardii) sau ritm cardiac neregulat (aritmii).
De cele mai multe ori, miocardita este cauzată de o infecție virală, de o reacție adversă la un medicament sau ca efect al evoluției unei inflamații sistemice în organism. Cea mai mare parte a pacienților cu miocardită sunt asimptomatici, de aceea incidența bolii (numărul de cazuri noi) este necunoscută.
În ultimul timp, simptomele asociate miocarditei sunt dintre principalele cauze pentru care pacienții tineri și de vârstă mijlocie se prezintă la medicul cardiolog. Deși bolile cardiovasculare apar în special la persoanele în vârstă, miocardita poate afecta pe oricine, inclusiv adulții tineri, copiii și sugarii. De altfel, miocardita apare în special la persoanele tinere, sănătoase și sportive, aparent în plină stare de sănătate. În primele zile ale miocarditei virale există leziune directă a cardiomiocitelor, însoțită de edem necroză și, în funcție de întinderea spațială, disfuncție contractilă regională sau chiar globală.
Cât durează miocardita?
În general, țesutul rezidual este îndepărtat în 5 zile, dar inflamatia poate dura până la câteva săptămâni. În boală necomplicată, recuperarea completă a funcționarii și a testurilor poate dura de la 3 până la 4 săptămâni, în timp ce o necroză mai severă a bolii poate duce la apariția permanentă a cicatricilor miocardice. Persistența virusului sau răspunsul autoimun prelungit poate duce la inflamație cronică și este frecvent considerată cauza apariției cardiomiopatiei dilatative.
Care sunt simptomele?
În general simptomele nu sunt specifice; pacienții pot prezența dureri în piept, dispnee, oboseală sau aritmie. Rezultatele ECG pot include aritmie ventriculară sau supraventriculară, bloc AV și modificări ST, inclusiv supradenivelare severă care mimează infarctul miocardic acut. Cu excepția cazurilor mai severe, ecocardiografia arată de obicei o mișcare normală a peretelui sistolic sau doar o disfuncție regională ușoară. Markerii serologici pentru afectarea cardiomiocitelor, cum ar fi troponina, pot fi normali.
Din cauza nespecificității simptomelor, semnelor și rezultatelor testelor sale, miocardita este adesea diagnosticată prin excluderea altor boli cardiace. Identificarea specifică a unui proces inflamator neischemic activ este, prin urmare, o provocare clinică, în special la pacienții care prezintă durere toracică acută și insuficiență cardiacă.
Average Rating