Aproape 40 de milioane de oameni suferă de fibrilație atrială

Aproape 40 de milioane de oameni suferă de fibrilație atrială

Read Time:1 Minute, 2 Second

Fibrilația atrială (FA)  reprezintă cea mai frecventă aritmie, care datorită insuficienței cardiace și complicațiilor tromboembolice asociate prezintă rate ridicate de mortalitate și morbiditate în întreaga lume. Aritmia se manifestă printr-o activitate electrică rapidă și neregulată, care se datorează de contracții haotice ale miocitelor atriale.

În ultima decadă, datorită creșterii factorilor predispozanți, precum și a îmbunatățirii modalităților de diagnostic, FA prezintă o incidență ridicată.  Deși FA nu pune viața în pericol, schimbă semnificativ calitatea vieții prin modificări structurale și hemodinamice ale inimii. În schimb, FA are un impact nefavorabil socio-economic, fiind asociată cu simptome tulburătoare care determină rate de spitalizări frecvente, absența de la locul de muncă și dizabilități permanente.

La nivel global, numărul estimat de persoane cu FA era de 33,5 milioane în 2010, iar țările dezvoltate au prezentat o rată de incidenţă chiar și mai crescută. Este prezentă în 0,12%-0,16% din populația adultă sub 49 de ani, 3,7%-4,2% în populația cu vârsta cuprinsă între 60-70 ani și 10%-17% în populația peste 80 de ani.  Studiile de specialitate evidențiază o prevalenţă mai crescută la persoanele în vârstă, respectiv la pacienţii care prezintă hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate, cardiopatie ischemică cronică, valvulopatii, insuficienţă cardiacă sau boală renală cronică.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *