Apariția infarctului miocardic (IM) se datorează în principal procesului de ateroscleroză

Apariția infarctului miocardic (IM) se datorează în principal procesului de ateroscleroză

Read Time:1 Minute, 5 Second

Infarctul miocardic prezintă o contribuție pregnantă asupra sănătății și calității vieții populației cardiovasculare, fiind asociată nu doar cu dizabilități semnificative, ci și cu mortalitate ridicată inclusiv în rândul populației tinere.

Apariția infarctului miocardic (IM) se datorează în principal procesului de ateroscleroză, mai exact a acumulării la nivelul arterelor coronare a colesterolului „rău”, de tip LDL, ce duce la formarea de plăci ateromatoase de diferite dimensiuni și compoziție. Prin progresia acestui proces, plăcile pot deveni instabile, adică se pot rupe și pot favoriza apariția infarctului miocardic sau pot realiza stenoze semnificative la nivelul coronarelor care vor priva mușchiul cardiac de oxigen, respectiv pot genera apariția unui sindrom coronarian acut.

Ateroscleroza apare încă de la vârste tinere, fiind datorată interacțiunii a numeroși factori de risc, modificabili și nemodificabili, care generează un status inflamator în organism. Important de menționat este faptul că inflamația nu influențează doar progresia aterosclerozei ci și compoziția plăcilor ateromatoase, care pot prezenta anumiți markeri de vulnerabilitate și care pot induce apariția unui infarct miocardic chiar și în condițiile în care acestea nu realizează o stenoză semnificativă hemodinamic. Totodată, citokinele pro-inflamatorii pot acționa direct la nivelul vasului și pot cauza apariția unei disfuncții la acest nivel, ceea ce favorizează acumularea de celule pro-inflamatorii și colesterol la acest nivel cu formarea de plăci ateromatoase.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *